Skip to content

Brownie z malinami

by antos321 on Maj 13th, 2019

Specjał kuchni Stanów Zjednoczonych- brownie, nazwę zawdzięcza swojemu pysznie wyglądającemu ciemnobrązowemu kolorowi. Pierwszy przepis na ten grzechu warty wypiek został opublikowany w 1904 roku. Początkowo był wypiekany w prostokątnej brytfance i po dziś dzień zazwyczaj tak jest, jednak ten przepis będzie inny. Pokarzę wersję brownie, która przeszła poprzez masę modyfikacji, aby stać się jeszcze lepszym i smaczniejszym deserem, nie będziemy mieli do czynienia jak zazwyczaj z zaledwie 2 smakami (słodkim od cukru i gorzkim od czekolady), a z 3, gdyż pojawi się kwaśność wywołana malinami.

Brownie z malinami posiada niewiele różnic od swojego pierwowzoru, jednak jest ciekawsza i prezentuje się dużo lepiej- bardziej elegancko.

Przepis na brownie z malinami:

Składniki:

– 300g gorzkiej czekolady 70% (3 tabliczki po 100g)

– 50g mąki tortowej (to nie jest błąd, naprawdę tak mało)

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 60g masła

– 2 jajka

– ¾ szklanki cukru trzcinowego

– 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub wanilinowego)

– szczypta soli

– 100g malin

Sposób przygotowania:

1. W kąpieli wodnej rozpuścić 2 tabliczki czekolady z masłem i solą

2. W dużej misce ucieramy jajka z cukrem trzcinowym i waniliowym

3. Do masy stopniowo dodajemy przechłodzoną czekoladę z masłem ciągle mieszając.

4. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wolno mieszamy.

5. Trzecią tabliczkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy i mieszamy.

6. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem do pieczenia)

7. Całość posypujemy malinami.

8. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-45 minut (podczas pieczenia nie sprawdzamy stopnia upieczenia- ciasto ma być wilgotne).

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika aby zapobiec wysuszeniu ciasta i czekamy na wystudzenie. Gotowe brownie z malinami kroimy na 8 lub 16 równych części, przed jedzeniem można całość dodatkowo polać sosem malinowym. Brownie jest idealne aby poczęstować gości lub kogoś bliskiego lubiącego słodkie, ale równie dobrze można je zrobić samemu dla siebie i konsumować powoli na przestrzeni tygodnia.

From → Czekolady